Apneustic breathing pattern and compression
The worst day/week of our life, because we nearly lost our lovely son.
And also one of the best. Because our wonderful fighter made it back in the following week(s).
- only in Swedish at the moment - English version will be added later.

Först ett stort tack till alla er som jobbar inom räddningstjänsten och sjukvården, från
ambulanshelikopterpiloter till läkare, anestesisjuksköterskor, undersköterskor, sjuksköterskor, BIVA team och
neurokirurger. Ni alla gör det som betyder mest, när det verkligen gäller.
Vad ni än får i lön och uppmärksamhet,
ni förtjänar dubbelt och mer enligt oss.
Det här är ett längre inlägg. Ett av de jobbigaste men även det bästa, för att vår lilla hjälte klarade sig den 22. September 2016 och veckan därpå efter att ha varit nedsövd på BIVA, Barnintensivvårdsavdelningen i Akademiska Barnsjukhuset i Uppsala.
Något som var allt annat än säkert under natten till den 22. September.
Ur medicinsk synvinkel hade jag och min fru redan gått igenom en del med vår älskade son vid det här läget (läs mer). Vi är ganska vana att se blod, sprutor mm och känner oss snudden över medelsvenssonvärdet inlästa på diverse första hjälpen och 'pediatric care' situationer. Generellt är vi är nog också rätt lugna och stresståliga, så jag är säker på att inget nedanstående är överdrivit eller felaktigt, utan bara ett så objektivt som möjligt sammanfattat händelseförlopp. Vi vill dela med oss av det för att det kanske kan vara interessant för andra som har gått igenom något liknande med sitt barn, och det kanske även kan ge lite hopp eller förståelse i liknande situationer.
Det här var utan tvivel den jobbigaste upplevelsen någonsin. Men vi är ofattbart tacksamma för att det gick så bra ändå, och all det är tack vare en fungerande sjukvård med fantastiska människor som aldrig ger upp.
Första symtomen
Vårt barn klagade över huvudvärk en helg. På måndagen träffade vi en läkare med honom i ett annat ärende, men uppförde sig inte som att han hade ont. På tisdagen var han trött och hade ont i huvudet efter förskolan. Han fick en liten dos alvedon/paracetamol och ville ligga i sin säng. Jag matade honom normalt på kvällen, samma sak, ihållande huvudvärk, men han var nöjd med kalla små tvättlappar på huvudet. Klockan 18 ca: var det läggdags, klockan 21:30 vaknade han till och gav oss en stor kram och han fick lite alvedon en andra gång efter det tillräckligt med tid från första Alvedon dosen hade gått.
Vi beslutade att köra till sjukhuset om huvudvärken var kvar på morgonen.
Vid midnatt tittar vi in i hans sovrum, genom dörren kommer det in lite ljus så att jag ser att hans ögon är något öppna i mörkret. Men han andas ansträngt, det sker en inandning, sedan ett långdraget ...."hooöööhh" under utandningen, ingen reaktion på tal eller lätt nyp i armen. Jag tar upp honom och går in i badrummet, sätter på full belysning så det bländar. En skvätt kallt vatten i hans ansikte, ingen synlig reaktion på något. Vi håller honom varsamt men säger hans namn så högt att han måste höra det och eller vakna till lite. Ingen reaktion. Vi ringer 112.
Innan ambulansen kommer, och för att jag befarade att han kanske hade varit utan blodtransfusion något för länge ändå (det var snart dags men det lutade åt den längre intervallen han har haft) och därmed inte kan transportera lika mycket syre i blodet, står jag några minuter med honom i armen med ytterdörren öppen. Något kallare var det givetvis ute och även om det knappast saknas syre inne i huset så ger det en liten känsla av att göra något bra. "Kallt är väl bra för hjärnan... mer syre ute..." ... "var är ambulansen... varför kan vi inte höra den ännu..."
Ambulans, landsbyggden
Ambulansen klarar, helt makalöst, att komma till oss på knappt 15 minuter trots att vi bor på landet, även om det känns som 25 minuter. Under samtalet med 112 tuppar han fullständigt av, ingen reaktion alls även på relativt hårt nyp i armen, ingen visuell reaktion eller blinkande, andingsmönstret närmast det som kallas apneustic breathing pattern på engelska, andas in ca 6-7 gånger per minut, med längre och längre mellanrum. Det är ett mycket allvarligt tecken om det inte redan fanns tillräckligt med dåliga saker. Enligt Pediatric Glascow Coma Scale skulle han ha fått ... tre poäng - av 15. Höger arm börjar röra sig monotont som vid något slags anfall, allt bajs som möjligen kan finnas i en så liten kropp töms totalt i ett enda svep, saliven rinner ur munvinkeln. Här kan jag retrospektivt sett säga att jag kunde ha kommit på att "stroke" var på gång själv kanske... men inte just då.
När ambulansen kommer klipper de upp hans favorit t-shirts han sov i, Georgie Pig (Peppa Pig/Greta Gris lilla bror) ser glad ut på T-shirten. Inte för att jag förstår hur personalen ens
kan vara så omtänksamma i en sådan situation så klipper de ändå runt grisens nos när de sprätter upp t-shirten.
Som ett av sina allra första gosedjur har Viktor haft sin "Piggy" med sig vart han än har varit.
Piggy var med de första åren vid varje blodtransfusion och är det fortfarande.
Viktor får omedelbart syrgas med manuellt andningsstöd (blåsa).
Viktors mamma kör med i ambulansen och eftersom det mest omtyckta gosedjuret
alltid sover bredvid Viktor så är även Piggy till hands och får åka ambulans för första gången.
Senare samma natt skulle Piggy även få flyga ambulanshelikopter.
Jag följer med bil. En läkare plockas upp längs vägen vid kiosken i Siljansnäs
tror jag det var, och sedan kör vi till Insjön utanför Haglögs Outlet där en ambulansdoktor
tillkommer i väntan på ambulanshelikoptern.
Meddelandet kommer dock snart att Helikoptern har dåligt startväder eller något annat som hindrar den att komma
till Insjön just då och ambulansen fortsätter till Falun i en väldig fart.
Falu lasarett, Falun
Väl på akutmottagningen kan krampen inte kan lösas med vanliga metoder. Förgiftning via medikament ller andra medel kan vi utesluta, vi har koll på det hemma. Viktor får starkare kramplösande medel samt intuberas och får en CT röntgen som ger informationen att han har en pågående större hjärnblödning. Det tar hårt. Riktigt hårt.
Ambulanshelikopter, Falun till Uppsala
Det ordnas ambulanshelikopter till Uppsala, efter ett snabbt beslut mellan mamma och mig följer mamma (och favorit mjukisdjuret Piggy) med helikoptern, jag drar hem och packar och följer med bilen såfort det går.
Pappa hemma kort, mamma landar i Uppsala
Själv tänkte jag sova två timmar och snabbpacka lite saker till sjukhuset och sedan dra vidare. En omtänksam granne säger mycket riktigt att jag inte kommer att kunna sova i alla fall och att han kör ner mig i min bil och tar tåget hem från Uppsala. Tacksamt håller jag med och vi drar.
Akademiska barnsjukhuset, Uppsala
Under tiden opereras Viktor i Uppsala. En livräddande operation för att stoppa blödningen och han får ett förband med dränage för att lätta på trycket i hjärnan. Man får lära sig lite om ICP, Intercranial Pressure de kommande dagarna.
Det följer ångestfyllda dagar på BIVA. BIVA personalen är fantastiska. Snälla, kunniga, lugna. Riktiga
klippor. Akademiska är överhuvudtaget bara bra, vi har ju nu träffat rätt många olika specialister och
sjuksköterskor där. De är helt enkelt grymt duktiga och professionella, och alltid snälla, omtänksamma och stöttande.
Frågor som "kan han gå vanligtvis?" känns konstiga när man har sett honom klättra på en liten klättervägg
tidigare i somras.
"Skulle du inte kunna det efter det här, så kommer vi att göra absolut allting för att du ska kunna göra det igen. Och att vi ska ha roligt tillsammans, vad vi än kommer att kunna göra tillsammans!" , tänker jag för mig själv.

Efter en dryg vecka på BIVA flyttas Viktor till vanliga barnavdelningen, och glädjen att se honom komma tillbaka från en undersökning med mamma på egna ben, Piggy i ena handen och den andra handen fast i mammas hand, är bland det finaste jag har sett. Han är fortfarande lite vinglig då och då, men vi kan sitta och mysa, läsa böcker, leka lite försiktigt i korridoren mellan rummen på Akademiska.

Falu lasarett, Falun
Efter en ytterligare vecka får vi efter det att stygnen har dragits ur (lite Frankenstein look var det allt på toppen av huvudet) komma "hem" till Falu Lasarett och sedan snart hem igen med vår fantastiska lilla kämpe, som verkar ha klarat sig utan bestående men. Det följer 6 månaders blodförtunnande behandling, en spruta varje morgon i magen är det som gäller. Inte någon av oss gillar att ge eller ta emot den sprutan, men det måste ske och är ändå en "skitsak" om det är vad som krävs för att ha det så här bra igen. Även om det aldrig är roligt att behöva göra något som leder till att ens lilla barn skriker när man bara närmar sig med sprutan och man måste hålla hårt om en liten kropp för att kunna sätta sprutan lagom djupt i knappast befintligt magfett, medan man undviker att tillföra smärta så mycket det bara går. Han tål att få infarter suveränt bra, men större subkutana sprutor i magen är inte roliga, och mamma och pappa turas om att göra det så bra som möjligt, men det känns aldrig som vi lyckas med det.
Mora lasarett, Mora
Senare går vi över till Waran i tablettform. Inte lätt att få balans på dosen, det är ett kännt problem. För att finjustera värdet det blir det många veckor med 3 och även 4 turer till Mora lasarett för kontroll, men vi har roligt och njuter av tiden på vägen och i väntrummet tillsammans. Olika gosedjur får följa med, vi spanar efter djur längs morgonvägarna på väg til Mora lasarett, vi pratar om planer för skogsturer och spelar Angry Birds eller TinyBop Nature på iPad i väntrummet. Över lag är barn så mycket bättre på att vara på sjukhus och tuffare än vi vuxna är.
Lärdomar och tankar efter en sådan händelse? Det är många. När man har läst att öroninflammation i sällsynta fall kan leda till
blodproppar och att det kom ut mycket "gult" ur örat ett bra tag innan, fast utan andra synliga besvär (örat var inte varmt/rött/gjorde inte ont),
ibland har småbarn gult som kommer ur öronen enligt doktorn. Man ser annorlunda på det nu.
Huvudvärk som inte går bort på några timmar kanske är allvarligt.
Svårt att
bedöma hur ont det gör i ett barn när man har en liten kämpe som nästan aldrig
klagar på att något gör ont och verkade tycka en sval tvättlapp och
lite barn-Alvedon kändes bra nog att gå och lägga sig med.
- Ambulanshelikoptrarna i Dalarna tyckte många var dyra, men de räddade troligtvis vårt sons liv, och dagligen många andras.
- Vi reflekterade mycket på vad vi kan ändra i våra liv för att göra "viktiga jobb" framöver. Inte webbutveckling, bokföring, konsultjobb. Utan sådana jobb som verkligen betyder mer. Medan vi bodde på Ronald McDonald Huset i Uppsala funderade vi på hur mycket det finns som "vanliga" människor aldrig ser, och hur lite det egentligen uppmärksammas. Ronald McDonald husen är fantastiska för att få lite lugn och att prata med andra föräldrar med långtidssjuka barn mm.
- GeBlod - ser man på de fina graferna på Geblog.nu så kan man lätt tro att det finns gott om blod i flera blodgrupper - men går man på en blodgrupp och det står att 130 enheter finns och att 125 är planerade, då är det väldigt lite marginal egentligen. Så om du kan, ge blod - tack! Vad som gällde yrken, hade jag flera gånger i livet tänkt att bli polis, och tror jag hade kunnat bli en bra sådan. Jag gillade (den för mig frivilliga, eftersom jag bodde i Tyskland) värnplikten på K4 i Arvidsjaur, att ligga i snö och blåst och fullfölja uppdragen med bra kamratskap och befäl som var äkta ledare, "those who walk the walk". Det hade nog funkat med polisyrket också. Min fru övervägde att bli sjuksköterska. Båda yrken kändes ändå för oss näst intill omöjliga i nuet, att vi ändå främst vill finnas för att stötta vår son, och att vara på utbildningar iväg på längt håll under större tidsperioder skulle inte fungera inom den framtiden vi kunde överblicka.
- Man kan inte låta bli att tänka att på folk som ibland yttrar sig om att de tror "man kan fixa en större kris själv bara med några första förband hemma" - de har aldrig upplevt vad (B)IVA sysslar med. Tio mediciner som går in samtidigt via pumpar som behöver ström och övervakas av superduktiga specialistsjuksköterskor inom anestesi- och operationssjukvård 24/7.
- Syrgas sitter högt på önskelistan som framtida julklapp till oss själva. Den här gången kom ambulansen på 15 minuter. Hade det tagit 25 minuter hade jag inte skrivit dessa rader här. Jag vet att det krävs högre krav i Sverige än t.ex. i Tyskland att köpa in det och administrera syrgas, men det känns ändå lite som att bättre att ha och inte behöva än omvänt. Och man kan givetvis lära sig det mesta, avsnörande förband var inte vanligt förr, nu är det klart rekommenderat av militärsjukvård och ambulanssjukvård i de flesta seriösa blödningssituationer på extremiteter. Kostar mindre än tio koppar Stockholms-Kaffee också.
- Hjärtstartare ska köpas, det är lite skrämmande hur få det finns ute på landsbyggden. Inte att vi behövde en i den här situationen, men man tänker på andra som behöver en. Sedan 2022 har vi en i bilen.
- Packa en väska som innehåller det mesta ni behöver för er familj för 3 till 5 dagars sjukhusuppehåll. Oavsett om ni själva kan ta med det eller navigera vänner/grannar att hämta det åt er, det underlättar. Förutom ev. nödvändiga mediciner (roteras), ombyten, pyjamas, långa laddkablar till telefon, något litet "backup mjukisdjur", vattenflaska, ...
- Sist, men inte minst. Att ha första förbandslåda mm i ett skåp i hallen eller badrummet är bra, men tryck även ut och sätt upp era personnummer, larmnummret 112 och evtl. annan information ni kan behöva (er bostadsadress). Jag har sagt min sons personnummer hundratals gånger på sjukhuset under åren, men det tog mig säkert 20 sekunder att få ihop det under 112-samtalet. Tryck ut en enkel vägbeskrivning till er själva som ni bara kan läsa upp, ev. inkl. GPS koordinater om det underlättar för en helikopter (vet ej om de behöver det, men skadar väl inte att ha).

Ge er familj stora kramar, varje dag.
Vår son föddes prematur i vecka 31+5 med en vikt på 1.165g, låg i kuvös i ca. fyra veckor. Han hade därefter fyra operationer och flera tester under allmän anestesi innan han var tre år. Och n April 2016, strax innan han fyllde tre år, fick vi besked att han hade en sjukdom som kallas Diamond Blackfan Anemi (DBA). DBA gör att han inte kan göra egna röda blodkroppar, vilket behandlas med en blodtransfusion var tredje vecka och sedan flera år tillbaka får han Desferal (Desferoxamin) genom en nålknapp med medicinpump, fem utan sju kvällar i veckan, året runt. Det sistnämnda är inget större problem, nålknappen är rätt liten och tunn och i 9 utav 10 fall lyckas vi sätta den så att det bara är på smärtskalan 1 till 2 enligt Viktor.
Make every day awesome.
Special thanks to amazing people across many areas
who have supported us in one way or another over the last years: